Παθήσεις Ονύχων

Ονυχοκρύπτωση

Η Ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος (onychocryptosis) είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση. Ο όνυχας διαπερνά το δέρμα των δαχτύλων και συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί μόλυνση, με πύον και σε κάποιες περιπτώσεις με αιμορραγία.

Υπάρχουν πολλοί γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ονυχοκρύπτωσης όπως η στάση του σώματος, ο τρόπος βαδίσματος ή μια δυσμορφία του ποδιού που μπορεί να είναι ένας απλός κάλος μέχρι σφυροδακτυλία ή υπερπρηνισμός. Επίσης, είναι πιθανό εκ γενετής τα νύχια να παρουσιάζουν μια αυξημένη κυρτότητα αγκύλωση και όταν αναπτύσσονται να εισχωρούν στο δέρμα.

Επιπρόσθετα, καθημερινές συνήθειες όπως τα στενά υποδήματα και κάλτσες ωθούν το νύχι να εισχωρήσει στο δέρμα. 

Αθλητές, παιδιά αλλά και άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση στα πόδια, που χρησιμοποιούν στενά υποδήματα, ή που κόβουν τα νύχια τους πολύ κοντά και βαθιά είναι επιρρεπείς για να παρουσιάσουν το πρόβλημα.

Ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση συνήθως εκδηλώνεται στα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού και είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Η επίκτητη ονυχογρύπωση οφείλεται κυρίως σε τραυματισμούς, από μόνιμη πίεση του παπουτσιού, από μόλυνση, από σακχαρώδη διαβήτη, από κακή κυκλοφορία του αίματος και έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή από ονυχομυκητιάσεις.

Τα νύχια γίνονται δυσμορφικά, δηλαδή παχαίνουν ανώμαλα και γίνονται σκληρά και άκαμπτα. Η ονυχογρύπωση έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν και άλλες επίπονες διαταραχές όπως ονυχοκρύπτωση ή η δημιουργία υπονύχιων κάλων.

Ονυχομυκητιάσεις

Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το 30% των περιπτώσεων προσβολής από μύκητες στην επιφάνεια του δέρματος. Γενικά τα προσβεβλημένα από μύκητες νύχια εμφανίζουν διαταραχές στο χρώμα τους  (ασπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαυρο) που μερικές φορές είναι ενδεικτικά του είδους του μύκητα. Επίσης τα νύχια μπορεί να εμφανίζουν πάχυνση, ευθραυστότητα ή και ονυχόλυση.

Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια  στο κάθε πόδι ενώ η καθολική προσβολή των νυχιών ειναι είτε ενδεικτική άλλης πάθησης (π.χ ψωρίαση, λειχήνας κ.α) ειτε απαντάται σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις.

Η μυκητίαση των νυχιών απαντάται πιο συχνά στα πόδια και παρουσιάζει έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη τους. Τα στελέχη Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum ενοχοποιούνται για σχεδόν το 90% των ονυχομυκητιάσεων.

Η ονυχομυκητίαση απαντάται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αγγειοπάθεια. Επίσης αν κάποιος είναι ανοσοκατεσταλμένος από φάρμακα, ηλικία ή λοιμώξεις έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από ονυχομυκητίαση. Οι μύκητες μπορεί να μεταδοθούν από την άμμο, το έδαφος, τη χρήση κοινών πετσετών και ενδυμάτων, τα ζώα ή και τον άνθρωπο.

Ψωρίαση Ονύχων

Η ψωρίαση που εκδηλώνεται στα νύχια συνδέεται με τη μέτρια-σοβαρή ψωρίαση αλλά και την ψωριασική αρθρίτιδα καθώς εμφανίζεται στο 25-50% των ασθενών που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, ενώ είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 40.

Η σύνδεση με την ψωριασική αρθρίτιδα είναι τόσο μεγάλη ώστε να θεωρείται από τους γιατρούς σα μια πρώιμη ένδειξη της νόσου, καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 80% στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή.

– Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να δώσετε προσοχή;

  • Μικρά και ρηχά βαθουλώματα στην επιφάνεια των νυχιών που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και βάθος. Αυτά ονομάζονται βοθρία και είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό της ψωρίασης ονύχων.
  • Αποχρωματισμός των νυχιών που μπορεί να έχει κίτρινη ή κόκκινη τονική κατεύθυνση.
  • Εύθραυστα, αδύναμα νύχια που σπάνε εύκολα.
  • Λευκές γραμμές κατά μήκος των νυχιών.
  • Αποκόλληση μέρους ή και ολόκληρου του νυχιού.
  • Υπερκεράτωση που οδηγεί σε πάχυνση του νυχιού και ανύψωση από το δέρμα.
  • Τα νύχια μπορεί να γίνουν άσπρα και παχιά.
  • Μελανά σημεία που οφείλονται σε αιμορραγία των τριχοειδών αγγείων κάτω από το νύχι.

Η εξειδίκευση μας στην Ποδολογία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ψωρίαση ονύχων, σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα γιατρό σας.