Παθήσεις Δέρματος

Διαβητικό πόδι

Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Με τον όρο διαβητικό πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που εμφανίζονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάχτυλα και οφείλονται στην πάθηση σακχαρώδους διαβήτη. 

Οι βλάβες μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός διαβητικού ως αποτέλεσμα της περιφερικής νευροπάθειας ή περιφερικής αρτηριοπάθειας, σε συνδυασμό με κάποιον τραυματισμό στο πόδι που δεν έγινε αντιληπτός. Οι ασθενείς που πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια δεν αισθάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα, όπως η πίεση ή ο πόνος, και, κατά συνέπεια, κάποιος μικροτραυματισμός που μπορεί να μην αντιληφθούν, είναι δυνατόν να δημιουργήσει βαθιά πληγή. Αυτή, λοιπόν, η έλλειψη  της αισθητικότητας του ποδιού μπορεί να επιφέρει τη δημιουργία υπερκερατώσεων ή κάλων. 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με το διαβητικό πόδι είναι η μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία των ποδιών, που παρατηρείται στην περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία προκαλείται κυρίως από διαβήτη ή κάπνισμα. Αυτή η κατάσταση, εάν ενταθεί από τραυματισμό, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και έλκος.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε εάν ο διαβήτης έχει προκαλέσει βλάβες στα νεύρα των ποδιών σας (διαβητική νευροπάθεια), γιατί τότε τα πόδια σας κινδυνεύουν από έλκη και τραυματισμούς, με πιθανή συνέπεια και έναν ακρωτηριασμό.

Με απλά λόγια αν έχετε διαβητική νευροπάθεια είστε υψηλού κινδύνου να  αποκτήσετε διαβητικό πόδι.

– Τα 10 συμπτώματα που θα σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι έχετε διαβητική νευροπάθεια και να σας οδηγήσουν στον γιατρό σας είναι:

  1. Πόνος στα πόδια
  2. Κράμπες στα πόδια
  3. Μούδιασμα στα πόδια
  4. Μυρμήγκιασμα στα πόδια
  5. Κάψιμο στα πόδια
  6. Σουβλιές ή τσιμπήματα στα πόδια
  7. Φαγούρα
  8. Κάψιμο ή πόνος στα πόδια που χειροτερεύουν τη νύχτα
  9. Πόνος στις γάμπες με την βάδιση
  10. Απώλεια αίσθησης (δεν αισθάνεσαι τον πόνο ακόμα και όταν έχεις ένα τραύμα)

– Συμβουλές του ποδολόγου για το διαβητικό πόδι:

  • Καλό είναι να εξετάζετε συχνά τα πόδια σας, έτσι ώστε εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσετε άμεσα με τον αρμόδιο γιατρό και τον ποδολόγο που σας παρακολουθεί.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά, τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
  • Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια, καθώς πολλά έλκη οφείλονται σε παπούτσια που δεν ταιριάζουν στα πόδια του ασθενούς.
  • Μπείτε στην λογική ότι πρέπει να κάνετε πελματογράφημα και κατασκευή ορθωτικού πέλματος.
  • Να επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ποδολόγο και το διαβητολόγο σας.
  • Εμπιστευθείτε τον ποδολόγο σας για την ασφαλή κοπή των νυχιών σας και τη θεραπεία κάλων και των υπερκερατώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών.
  • Η πρόληψη σώζει: γνωρίζοντας τον εχθρό μας, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικότερα.

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές οφείλονται στον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus – HPV) και μεταδίδονται είτε άμεσα ή έμμεσα μέσω κοινόχρηστων χώρων.

Ο ιός HPV προκαλεί τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ορισμένα εξογκώματα, τα οποία είναι μεν καλοήθη αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικά και κυρίως μεταδοτικά. Οι μυρμηγκιές μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με τον τύπο του ιού HPV.

Ο συχνότερος τύπος μυρμηγκιάς είναι η κοινή μυρμηγκιά (πέλματα, παλάμες, δάχτυλα, γόνατα και αγκώνες), ενώ αρκετά συνηθισμένες επίσης είναι οι μυρμηγκιές των ποδιών και οι ομαλές μυρμηγκιές (πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια χεριών).

Στα πέλματα οι βλάβες που προκαλεί ο ιός είναι επώδυνες και πολλές φορές δυσκολεύουν τους ασθενείς ακόμα και στις απλές τους δραστηριότητες. 

Στο ποδολογικό μας κέντρο αφαιρούμε τις μυρμηγκιές ανώδυνα. Ο αριθμός των συνεδρίων εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των βλαβών. 

Κάλοι - Τύλος

Οι κάλοι είναι η συνέχεια της υπερκεράτωσης. Στην περίπτωση του κάλου οι πιέσεις διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος. Οι έντονες μηχανικές πιέσεις που δέχεται το πόδι οδηγούν στην σχημάτιση μιας στιβάδας σκληρού δέρματος, το οποίο μεγαλώνει σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας. Έχει χαρακτηριστικά έντονου πόνου με κυκλική, κιτρινωπή εμφάνιση. 

Αντιμετώπιση 

Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση και συνέπεια της μείωσης των υψηλών μηχανικών πιέσεων που δέχεται το πόδι. Ένα σωστό πλάνο ώστε να προλαμβάνεται/μειώνεται η υψηλή πίεση έχει ως συνέπεια την αντιμετώπιση των κάλων.

Η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις του ειδικού Ποδοθεραπευτή και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

Επισκεφτείτε το κέντρο μας για την αποθεραπεία σας αλλά και για την πρόληψη εμφάνισης κάλων και σκληρύνσεων.

Υπερκεράτωση ή σκλήρυνση

Η υπερκεράτωση – σκλήρυνση πελμάτων είναι η συνηθέστερη αλλαγή που παρουσιάζεται στα πόδια.

Υπό κανονικές συνθήκες, η επιδερμίδα αντικαθίσταται κάθε 30 ημέρες. Μία επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων στην βασική στιβάδα οδηγεί σε αύξηση του κύκλου εργασιών, έτσι σχηματίζετε διαδοχικά μία κερατινοποίηση (σκλήρυνση) στην επιδερμίδα.

Αυτή η διαδικασία ανανέωσης του δέρματος υπόκειται σε πολλές επιρροές, όπως την ορμονική κατάσταση, την ηλικία, την ανεπάρκεια βιταμίνης Α (αυξημένη κερατινοποίηση), την θερμότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία, λοιμώξεις και κυρίως τις μηχανικές καταπονήσεις όπως η πίεση και η τριβή. Διαταράσσουν την ισορροπία του σχηματισμού και την αφαίρεση των στρωμάτων του δέρματος.

Κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων (πτώση μεταταρσίων) ή στην πτέρνα (βλαισή ή ραιβή) παρατηρείται μερικές φορές μια μεγάλη διάχυτη υπερκερατωσική περιοχή με ομοιόμορφο πάχος, με ή χωρίς σαφή όρια που δεν είναι πάντα επώδυνη. Αν δεν αντιμετωπιστεί με ειδικές κρέμες ή και αφαίρεση, πιθανών να δημιουργηθούν επίπονοι κάλοι – τύλοι.

Σε έντονες υπερκερατώσεις συνιστάτε η τακτική αφαίρεση από ποδολόγο-ποδοθεραπευτή και καθημερινή ενυδάτωση με ειδική κρέμα

Πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συνήθως ξεκινά ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους που τα πόδια τους ιδρώνουν έντονα, ενώ φορούν στενά παπούτσια. Η λοίμωξη είναι μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων πατωμάτων, πετσετών ή ρούχων.

– Συμπτώματα

Το πόδι του αθλητή, συνήθως προκαλεί ένα κόκκινο εξάνθημα, σαν λέπια, που ξεκινάει συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Η φαγούρα συνήθως είναι πιο έντονη μόλις βγάλουμε τα παπούτσια και τις κάλτσες μας. Κάποια είδη της μόλυνσης μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές. Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει και τα δύο πόδια, και να μεταδοθεί και στα χέρια, ειδικά αν ξύνουμε την μολυσμένη περιοχή.

– Ποιοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Οι άνδρες
  • Όσοι φορούν τακτικά κάλτσες που δεν είναι στεγνές και στενά παπούτσια
  • Όσοι μοιράζονται τον ίδιο χώρο με κάποιον που έχει την μόλυνση
  • Όσοι περπατούν ξυπόλητοι σε μέρη που μπορεί να είναι μολυσμένοι (πισίνες, αποδυτήρια, σάουνες)
  • Όσοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

– Πώς μπορούμε να προλάβουμε το πόδι του αθλητή;

  • Προσέχουμε να είναι πάντα τα πόδια μας στεγνά, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα
  • Αλλάζουμε κάλτσες τακτικά
  • Φοράμε ελαφριά παπούτσια, που αφήνουν το πόδι να παίρνει αέρα
  • Δεν φοράμε τα ίδια παπούτσια για μέρες στην σειρά, για να τους δίνουμε τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να στεγνώνουν
  • Δεν μοιραζόμαστε τα παπούτσια μας.